Zelena maslina

Zelena maslina 

Zelena maslina je veoma bogata vitaminima. Maslina je kroz historiju i vjekove postajala sve cjenjenija biljka. Njeno ulje se koristilo za glancanje dijamanta. Drvo masline je veoma kvalitetno i zbog toga je namještaj napravljen od ovog drveta veoma skup. Maslinu treba svakodnevno jesti, da bi sačuvali zdravlje. Masline nisu mnogo kalorične. Pa to je jedan razlog više da ih konzumirate, a da ne brinete za vitku liniju.






Opis biljke

Zelena maslina raste kao stablo, list je zelene boje, cvijet je bijele boje, plod je zelene boje. Plod je okrugao, mesnat, bogat uljem. Unutar ploda se nalazi koštica.


Ljekovita svojstva

Zelena maslina je bogata vitaminom A, vitaminom D, vitaminom C, vitaminom B6. Pomaže kod zdravstvenih problema reume, prehlade, gripe, upale pluća, bolesti srca, smanjuje krvni pritisak, smanjuje napetost, nervozu.


Recepti  

Zelena maslina je odlična za spremanje raznih salata, bilo da koristimo ulje ili plod, ukus je savršen. Možemo da pravimo hljeb sa maslinama, da ih dodajemo raznim jelima, umacima. Prepustite se zdravoj hrani i bit ćete sretni.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem