Peršun

Peršun 

Peršun je veoma aromatična biljka, sa mnogo ljekovitih svojstava. Svatko od nas može da uzgoji peršun. Ova biljka nije mnogo zahtjevna. A veoma je značajna za naš organizam. Tokom cijele godine, možete kupiti svjež peršun. A postoji i sušeni mljeveni peršun. Najbolji je svjež.


Opis biljke 

Peršun je biljka koja je veoma aromatična. Listovi su zelene boje, veoma lijepo mirišu, korijen je bijele boje. Možete koristiti listove i korijen.


Ljekovita svojstva

Peršun je bogat vitaminima, mineralima. Pomaže kod raznih zdravstvenih problema. Čisti organizam od toksina, povoljno utiče na rad bubrega, jača imunitet, štiti nas od raznih virusa, prehlade, gripe, pomaže kod astme, bronhitisa, nervoze, napetosti, nesanice.
Peršun u sebi sadrži paletu vitamina. Bogat je vitaminom A, vitaminom B, vitaminom B12, gvožđe, bakar, mangan, kalcij, magnezij.


Recepti

Peršun se često koristi u spremanju slanih jela. Čorbi, kuhanih jela, variva, hladnih supa. Odlično se slaže uz razne marinade, salate. A što se tiče slatkih jela, odlično ide u voćne koktele, sokove. Najbolje je napraviti sok od peršuna, zelene jabuke, naranče. Jedite peršun, veoma je koristan za naše zdravlje.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem