Kakao

Kakao

Kakao je veoma poznat na našem podneblju. Stalno ga primjenjujemo u spremanju kolača i torti. Veoma malo znamo o njegovom prirodnom staništu. I da je kroz historiju bio rezervisan samo za kraljeve i njihove goste. Danas je prisutan u velikoj količini na svim kontinentima, zbog neodoljivog ukusa i ljekovitih svojstava. Od ploda se dobija kakao prah i čokolada.







Opis biljke

Kakao raste na drvetu, u zemljama gdje vlada tropska klima. Plod  je jajolika oblika, žute boje, a kada je zreo tada je tamno crvene boje. Težina ploda može da bude i do 500 grama. Unutar ploda se nalaze sjemenke. Crne su boje,  može da ih bude i do 60 sjemenki u jednom plodu. Od ploda nastaje kakao prah i  kakao maslac. Može da se jede čitav plod.



Ljekovita svojstva

Kakao je veoma ljekoviti. Bogat je vitaminom C, mangana, cinka, željeza. Pomaže kod raznih zdravstvenih problema. Smanjuje napetost, depresiju, podiže raspoloženje, povećava koncentraciju, pamćenje, reguliše krvni pritisak, povoljno utiče na rad srca, bubrega.



Recepti

Kakao se koristi za spremanje kolača, torti, krema, pudinga, sladoleda, toplih napitaka, koktela. Jedimo svaki dan, što više slatkiša sa što veći procentom kakao,  bit ćemo sretni i zdravi.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem