Lješnjak

Lješnjak

Lješnjak je veoma ukusan i zdrav plod koji nam priroda pruža. On raste kao samo niklo drvo u šumama, koje svojim plodovima hrani ljude i životinje. U skorije vrijeme ljudi ga uzgajaju. Od lješnjaka se prave najbolje poslastice i čuveni krem od čokolade i lješnjaka.


Opis biljke

Lješnjak raste najviše do 8 metara, list je zelene boje, plod zrije u jesen, plod je okrugao, smeđe je boje. Plod ima ljusku, kada je razbijete dobit ćete okrugli smeđi plod.Veoma je ukusan i zdrav.


Ljekovita svojstva

Lješnjak je bogat vitaminom C, vitaminom A , vitaminom D, vitaminom B6. Pomaže kod jačanja imuniteta, kardiovaskularnih bolesti, smanjuje depresiju, histeriju, povećava pamćenje.


Recepti

Lješnjak se koristi za pravljenje torti, kolača, sladoleda, toplih napitaka, koktela, musova. A u slanim jelima se odlično slaže sa piletinom, ribom, govedinom, u krem čorbama sa gljivama. Na bilo koji način, da ga jedete bitno je da u hladnim jesenskim danima uživate u lješnjaku. Jer ne zrije on bez razloga u jesen, da bi smo ga mogli koristiti u hladnim danima. Jer ćemo tako ojačati naš imunitet,  pobijediti viruse i prehladu. Priroda je mislila na sve,  krajnje je vrijeme da mi pođemo misliti o njoj i čuvati je.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem