Vanilla

Vanilla

Vanilla je veoma aromatična biljka. Mnogi ljudi nisu znali da je vanilla voće. Da istina je. Vanilla je voće koje raste u tropskim krajevima, plod je mahuna. Na našem podneblju se zna, da se aroma vanille koristi za spremanje kolača, zastupljena je u kozmetici, parfemima. Ima veoma lijep miris i zbog toga je mnogo prisutna u našim svakodnevnim potrebama. Toliko smo se navikli na ovaj miris, kao da je iz našeg podneblja, a ne da nam dolazi iz dalekih toplih krajeva. Zato ja želim da Vam pružim što više bitnih informacija o vanilli za koje niste znali. Na našem podneblju možemo kupiti mahune vanille koje su zrele, smeđe su boje iz koje povadimo aromatični dio vanille. Pa ga možemo na primjer kuhati u mlijeku. I tako dobiti lijep i zdrav napitak.


Opis biljke

Vanilla raste u tropskim krajevima. Vanilla je iz porodice orhideja.  Cvijet je veoma lijep, zeleno žute je boje, plod je mahuna, zelene je boje a kada zrije tada je smeđe boje. Vanilla zrije pet mjeseci.Iz mahune se vadi mesnati dio i taj dio se najčešće koristi. A prazne mahune možete ostaviti u zdjelu sa šećerom i tako ćete imati aromatični šećer.


Ljekovita svojstva

Vanilla je voće koje je veoma zdravo. Vanilla je bogata mineralima, proteinima, ugljikohidrati, masti, kalija, magnezija, kalcija. Pomaže kod snižavanja temperature, pospješuje funkcije želuca, smanjuje napetost, povoljno utiče na kožu. I zbog toga se mogu naći mnoge kreme na bazi vanille.


Recepti

Vanilla postoji milion načina u kojima možete da koristite fenomenalnu aromu vanille. Ona se čak koristi i  u nekim slanim jelima. Možete napraviti sladoled od vanille, razne kolače, umaci, kreme, soufflei, koktele, mlijeko kuhano sa vanillom veoma se lijepo slaže, da započnete dan uz takvu aromatičnu prvu jutarnju kafu sa vanillijnim mlijekom. Život je veoma lijep, i može biti veoma zanimljiv ako znamo uživati u sitnicama. A sitnice i čine život. Zato uživajte svaki dan u raznim aromama voća koje nam je na dohvat ruke.
Uživajte!







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem