Sjeme bundeve

Sjeme bundeve

Sjeme bundeve je veoma ljekovito i nadaleko poznato. Indijanci su cijenili bundevu, jer su znali da je veoma ljekovita. Svatko od nas može da bude zdrav. Samo ako to istinski želi. Jer zdravlje svugdje niče oko nas, svaka biljka krije u sebi bogastvo zdravlja. Naša jedina obaveza je da uzmemo biljku, i da je konzumiramo.  Bit   ćemo zdravi. Bundeve su nam na dohvat ruke, pogotovo u jesenskim danima. Na svakom koraku vidimo prelijepu narančastu bundevu, koja u sebi krije, stotine sjemenki, koje nas mogu spasiti od raznih bolesti.



Opis biljke

Bundeva je biljka, koja je veoma prisutna na našem podneblju. Bundeva zrije u jesen, plod je okrugao, narančaste je boje, unutrašnjost je ispunjena sjemenkama. Koje su bijele boje, veoma su zdrave.


Ljekovita svojstva

Sjeme bundeve je veoma zdravo. Bogato je vitaminom E, vitaminom B, bakrom, željezom, cinkom. Pomaže kod napetosti, povećava  pamćenje. Zato se preporučuje djeci, koja imaju slabu koncentraciju i pamćenje. Da tokom školovanja konzumiraju što više sjemenki, da bi bolje pamtili gradivo na času, i da bi postigli što bolje ocjene.


Recepti

Sjeme bundeve je veoma ukusno. Tokom hladnih jesenskih dana veoma je lijepo grickati sjemenke bundeve. A možemo praviti razne kolače sa sjemenkama, dodati ih u salate, voćne kupove. Odlično se slažu u kombinaciji sa piletinom, krem čorbama. Jedite sjeme bundeve i bit ćete sretni i zdravi.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem