Jojoba

Jojoba 

Jojoba  je biljka koja raste u toplim tropskim krajevima. Još prije mnogo godina ljudi su znali za njene dragocjene vrijednosti. Za ovu biljku se vežu mnoge priče i mitovi. Jojoba u današnje vrijeme zauzima veoma visoko mjesto u stvaranju biodizelskog goriva.





Opis biljke

Jojoba raste najviše do 3 metra visine. Listovi su ovalni, zeleni, mesnati. Cvijet je veoma mali žute je boje. Plod je bobica, zelene boje. Bogata je vitaminima i veoma je značajna u kozmetici. Bobice se samelju i tako se dobija veoma poznato ulje jojobe.



Ljekovita svojstva

Jojoba je veoma ljekovita. Pomaže kod opekotina posle sunčanja, čisti kožu od štetnih materija, smanjuje infekcije, upale, ima veliki učinak kod suhe kože, pomaže u njezi i očuvanju kose. Bogat je vitaminom B, vitaminom E, bakar, cink.


Recepti

Jojoba je veoma zdrava biljka. Možete sami da spremate  maske za kosu ili lice sa drugim biljkama. Ali je najbolje da gotove preparate kupite u radnji. Vodite računa o svojoj koži i kosi, jer samo njegovana  kože je zdrava. Zato posvetite sebi vrijeme i čuvajte svoje zdravlje!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem