Kesten Pitomi

Kesten

Kesten je veoma ukusan i zdrav. Da li ste znali da je prva namirnica koju je čovjek jeo bio kesten.Mnogi nisu znali da je kesten voće. Kesten je veoma prisutan u mnogim kulturama, za njega su vezani razni mitovi i legende. Veoma je hranjiv i od njega se može praviti brašno. Kada neko spomene kesten, to nas odmah podsjeti na hladne jesenske dane i grickanje toplih kestena, dok šetate po opalom zlatno žutom lišću.


Opis biljke

Kesten je u srodstvu sa bukvom i hrastom. Stablo može da naraste i do 25 metara, krošnje su veoma razvijene, listovi su zelene boje, cvijet je bijele boje. Plod je okrugao, smeđe je boje. Unutrašnjost ploda je bijele boje. 



Ljekovita svojstva

Kesten je voće koje je veoma zdravo. Bogat je bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima B, mineralima, magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo. Pomaže kod jačanja imuniteta, čisti krv, astme, smanjuje napetost, nervozu, povoljno utiče na rad srca.


Recepti

Kesten je voće od kojeg se može praviti brašno. A od brašna odličan hljeb, kolači. Skuhani kesten možemo koristiti za spremanje raznih musova, kolača, kesten pire.  Možemo praviti slana jela, salate sa kestenom. Ove jeseni ne propustite da uživate u kestenu.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem