Cimet

Cimet

Cimet je biljka o kojoj se tako mnogo zna, a opet kao da ne znamo ništa. Ako krenemo da više upoznajemo njenu historiju, mitove, legende, ljekovita svojstva. Mnogo ćemo se iznenaditi saznanjem o njegovim moćima i značajem za naše zdravlje. Cimet je prisutan na našem podneblju, možemo ga kupiti u mljevenom stanju ili štapiće. 





Opis biljke

Cimet se dobija od kore stabla. Drvo raste visoko, list je zelene boje, cvjetovi su bijele boje,  cvjetovi su sitni. Kora stabla je smeđe boje. Cimet ima veoma prijatan miris i ukus.


Ljekovita svojstva

Cimet je veoma zdrav. Bogat je vitaminom C, vitaminom B6, kalcijum, željezo, magnezij. Pomaže kod raznih oboljenja smanjuje srčana oboljenja, smanjuje upale i infekcije, pomaže u sagorijevanju masnih naslaga, izbacuje toksine iz organizma, smanjuje napetost, nervozu, depresiju.


Recepti

Cimet je veoma zastupljen u slatkim jelima. Koristi se i za spremanje slanih jela. Od cimet možete praviti kolače, koristi se kao dodatak kompotima, sokovima,kao dodatak toploj čokoladi. Miris cimet nas uvijek podsjeća na toplinu doma i zimski period.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem