Kapar

Kapar 

Kapar je biljka koja raste u tropskim krajevima. Možda ste nekada probali jelo sa kaparima, a možda nikada niste čuli za ovu biljku. Ova biljka je poznata od davnina, mnogo je cijenjena na podneblju, gdje uspijeva. Veoma je zdrava.




Opis biljke

Kapar je dugogodišnja biljka, raste kao grm. Stabljika ima mnogo prutića koji vise. Listovi su okrugli, zelene su boje. Cvijet ima veoma prijatan miris, bijele je boje. Kapari se najčešće kisele, i tako se konzumiraju.





Ljekovita svojstva

Kapar su veoma bogati vitaminom C, vitaminom D, vitaminom B6,  željezo, magnezij, kalcij. Pomaže kod problema sa probavom, jača apetit, čisti organizam od toksina.





Recepti

Kapar je veoma poznat u tropskim zemljama. Gdje se stalno koristi, kao začin u spremanju raznih jela. Salata, kuhanih jela, čorbi, odlično se slaže sa mesom govedinom, piletinom, janjetinom. Ako do sada niste probali kapar, možete ih kupiti u radnji kiseli kapari  u tegli.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem