Ćurta

Ćurta

Kada dođe jesen, i žuti listovi padaju sa grana, u vrtu je povrće i voće spremno za berbu i konzumiranje. Ćurta je vrsta bundeve, koja je veoma slatka i ukusna. Kada je ispečete, i dodate joj domaćeg pekmeza od jabuka, tada možete da uživate u zdravoj poslastici. Koja ne može da se usporedi ni sa jednim kolačem ili čokoladom.




Opis biljke

Ćurta uspijeva u našim vrtovima. Listovi su joj zelene boje, cvijet je žute boje, iz cvijeta se razvija mala bundeva, koja vremenom raste i zrije. Plod je veoma veliki, unutrašnjost  je ispunjena sjemenkama.


Ljekovita svojstva

U prirodi se nalazi lijek za svaku bolest. Ćurta je spremna za jelo u jesen. To nije bez razloga, jer u prirodi sve ima svoj cilj. A ova bundeva ima cilj, da očuva naše zdravlje, i da nas sa svojim ljekovitim moćima pripremi za hladnu zimu, koja sa sobom nosi prehlade, viroze, kašalj.


Recepti

Ćurta se može ispeći u rerni, pa je isjeći na kockice i dodati joj pekmez od jabuke ili med, i na taj način uživati u zdravom slatkišu, a možemo praviti krem čorbu, razne kolače sa ćurtom.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Med i badem