Klinčić

Klinčić 

Klinčić je veoma prisutan na našem podneblju. Svakodnevnom primjenom klinčića u slatkim i slanim jelima, izgubili smo osjećaj da je to biljka koja nam dolazi iz dalekih tropskih krajeva. Mnogi mitovi, priče su vezane uz ovaj začin. Klinčić je veoma zdrav i aromatičan začin.


Opis biljke

Klinčić raste kao zimzeleno drvo, koje pripada porodici mirta. Klinčići su neotvoreni, nezreli  cvijetni pupoljci.  Cvjetovi imaju prelijepu roze boju, a kada se osuše tada su smeđe boje. Miris ovih osušenih cvijetova je veoma prijatan i uvijek nas podsjeća na toplinu doma i na zimski period.


Ljekovita svojstva

Klinčić je veoma bogat ljekovitim svojstvima, o kojima se malo zna. Pomaže kod astme, brohitisa, poboljšava probavu, smanjuje stres, nervozu, jača imunitet, oslobađa organizam od toksina, povoljno utiče na rad bubrega.Bogat je vitaminima B6, vitaminom A,vitaminom D,vitaminom C.


Recepti

Klinčić je veoma aromatičan začin, koji se može koristiti u spremanju slanih jela, pečenja. A u slatkim jelima je veoma prisutan ponajviše u tortama i kolačima.Možemo ga dodati u kompote, tople napitke, skuhati mlijeko sa klinčićem i tako započeti dan uz aromatični napitak.
Uživajte!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem