Đumbir

Đumbir

Đumbir je biljka, koja raste u tropskim krajevima. O ovoj biljci neki ljudi znaju nešto sasvim malo, neki ljudi je nikada nisu ni probali. I ako su je mogli kupiti, nisu znali kako da je koriste. I zbog toga je ne konzumiraju. Zbog neznanja ova biljka je zanemarena. Zato ja želi da Vam putem svoga bloga opišem detaljno ljekovita svojstva đumbira. Možete ga koristiti u spremanju slatkih, slanih jela. Koristi se za pravljenje parfema zbog svoje prijatne arome. Đumbir je veoma ljekovit, i zato ga trebate probati, ako do sada niste.




Opis biljke

Đumbir raste u toplim krajevima.  Biljka može da naraste do 1 m.  Listovi su dugi, zelene su boje, cvijet je bijele boje. Korijen je mesnat, sočan, aroma podsjeća na limun.


Ljekovita svojstva

Đumbir je veoma bogat vitaminom. Bogat je bjelančevinama, ugljikohidrati, kalcij, fosfor, željezo, natrij, kalij, vitaminom C3. Pomaže kod zdravstvenih problema žeulca, spečava zgrušavanje krvi, poboljšava cirkulaciju, smanjuje infekcije, upale, jača imunitet, pomaže kod migrene, poboljšava pamćenje, smanjuje napetost, nervozu, nesanicu.


Recepti

Đumbir zbog veoma lijepe arome može se koristiti u spremanju slanih jela, pečenja, supa, krem čorbi, salata. Možete napraviti kolač sa đumbirom, puding, krem, mus, voćni kup, koktel. Na bilo koji način da ga koristite to činite za vaše dobro zdravlje.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem