Šafran

Šafran

Šafran je biljka koja raste u tropskim krajevima. Šafran koji možete da vidite na livadama u proljeće nije isti kao ovaj šafran. Šafran sa našeg podneblja se ne upotrebljava u ishranu. Šafran je najskuplji začin na svijetu. Veoma je lijepa biljka, ima mnogo ljekovitih svojstava. Uz šafran su vezani mnogi mitovi i priče. 




Opis biljke

Šafran je biljka koja raste u toplim krajevima. Cvijet je ljubičaste boje, ima šest latica, lijepo miriše, listovi su zelene boje. Šafran  cvijeta samo jednom godišnje. Koristi se kao začin.


Ljekovita svojstva

Šafran je veoma bogat vitaminom A, vitaminom C, vitaminom D, vitaminom B6, kalcij, željezo, cink, magnezij, bakar, mangan. Bogat je i sa bjelančevinama, ugljikohidratima. Pomaže kod zdravstvenih problema depresije, histerije, nervoze, napetosti, nesanice,  ublažava bolove, grčeve.


Recepti

Šafran se može koristiti za spremanje kolača, krema, musova, u salnim jelima se odlično slaže sa rižom, piletinom, ribom, krem čorbama. Ako do sada niste probali jela sa šafranom, sada je pravo vrijeme da upoznate nove ukuse.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem