Vlasac
Vlasac
Vlasac je začin, koji nam dolazi sa Alpskih brda. A danas se može uzgajati i kod nas. Veoma je aromatičan, bogat vitaminima, mineralima. Vlasac se koristio još u srednjem vijeku.
Opis biljke
Vlasac je veoma aromatičan. Može da naraste do 50 cm, listovi su zeleni, dugi, oštri, razlikuju se od mladog luka. Cvijet je roze boje. Listove možete sjeći, a oni će opet izrasti.
Ljekovita svojstva
Vlasac je bogat vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B1, vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom E, vitaminom K, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij, cink.
Recepti
Vlasac se odlično slaže u sve vrste salata, mesa, tjestenine, umaka, hladnih supa, čorbi. Ako do sada niste probali vlasac, sada je pravo vrijeme.
Uživajte!
Vlasac je začin, koji nam dolazi sa Alpskih brda. A danas se može uzgajati i kod nas. Veoma je aromatičan, bogat vitaminima, mineralima. Vlasac se koristio još u srednjem vijeku.
Opis biljke
Vlasac je veoma aromatičan. Može da naraste do 50 cm, listovi su zeleni, dugi, oštri, razlikuju se od mladog luka. Cvijet je roze boje. Listove možete sjeći, a oni će opet izrasti.
Ljekovita svojstva
Vlasac je bogat vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B1, vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom E, vitaminom K, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij, cink.
Recepti
Vlasac se odlično slaže u sve vrste salata, mesa, tjestenine, umaka, hladnih supa, čorbi. Ako do sada niste probali vlasac, sada je pravo vrijeme.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar