Vlasac

Vlasac

Vlasac je začin, koji nam dolazi sa Alpskih brda. A danas se može uzgajati i kod nas. Veoma je aromatičan, bogat vitaminima, mineralima.  Vlasac se koristio još u srednjem vijeku. 


Opis biljke

Vlasac je veoma aromatičan. Može da naraste do 50 cm, listovi su zeleni, dugi, oštri, razlikuju se od mladog luka. Cvijet je roze boje. Listove možete sjeći, a oni će opet izrasti.


Ljekovita svojstva

Vlasac je bogat vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B1, vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom E, vitaminom K, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij, cink.


Recepti

Vlasac se odlično slaže u sve vrste salata, mesa, tjestenine, umaka, hladnih supa, čorbi. Ako do sada niste probali vlasac, sada je pravo vrijeme.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem