Sjeme suncokreta

Sjeme suncokreta

Suncokret je prelijepa biljka, koja svojom ljepotom krasi livade tokom ljeta. Ogroman žuti cvijet, koji se tokom cijelog dana okreće tražeći sunce. Je veoma ljekoviti, tačnije sjemenke, koje se nalaz u cvijetu. Od sjemena suncokreta se dobija ulje. U novije vrijeme, sjemenke su se izborile za veoma značajno mjesto u ishrani  da se konzumiraju na primjer poput badema. Sjeme suncokreta možemo naći u mnogim kombinaciji sa drugim plodovima lješnjacima, bademom, kikirikijem, sjemenom bundave.



Opis biljke

Suncokret je biljka koja raste veoma visoko, listovi su krupni, cvijet je veliki žuti,  sjeme je crne boje. Sjeme se vadi iz cvijeta, pa se dobija ulje, sjemenke su veoma zdrave za grickanje.


Ljekovita svojstva

Sjeme suncokreta je veoma bogato vitaminom E, vitaminom B1, vitaminom B5, mangana, magnezijuma, bakra. Pomaže kod raznih zdravstvenih problema kardiovaskularnih, povoljno utiču na kožu, usporavaju starenje, izbacuju iz organizma toksine, smanjuje napetost, nervozu.


Recepti

Sjeme suncokreta je veoma ukusno. Možete ga koristiti kao dodatak pecivima, salatama, umacima, pržiti ga zajedno sa piletinom. Jutarnji doručak možemo nadopuniti sa ovim čudotvornim sjemenkama, kolače, kupove, voćne salate. Prepustite se mašti na volju i uživajte u sjemenkama suncokreta.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem