Komorač

Komorač

Komorač je veoma ukusna i aromatična biljka. Komorač se spominje kroz historiju. Za njega su vezani mnogi mitovi i legende. Može se kupiti u svježem stanju. Najbolje ga jesti u svježem stanju, jer tokom kuhanja gubi ljekovita svojstva. Raste u toplim krajevima. I veoma je zdrav. Kada ga grickate svježeg, imate osjećaj kao da jedete neke aromatične bombone.




Opis biljke

Komorač je samonikla biljka. Ima debeo bijeli korijen, stablo je visoko, sa mnogo sitnih zelenih listića. Cvijet je žute boje. U svakom plodu ima najmanje stotina sjemenki.



Ljekovita svojstva

Komorač je veoma ljekoviti. Bogat je vitaminom C, vitaminom B,  mangan,ugljikohidrati, kalcija, bakar, fosfor,cinka. Pomaže kod snižavanja krvnog pritiska, jača imunitet, smiruje grčeve želuca.



Recepti

Komorač je najbolje grickati prije ručka. Možemo ga pomiješati sa jabukom, ananasom i tako dobiti pravu ljetnu salatu. Možemo ga koristiti u kolačima. Veoma dobro se slaže sa raznim salatama, možemo ga staviti u slana jela. Prepustite se mašti na volju i spremite raznovrsna jela sa komoračem.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem