Kopar

Kopar

Kopar  je veoma aromatična biljka. Koja se najviše koristi kao začin. Za ovu biljku su vezane, mnoge priče i mitovi. Poznata su još od davnina njena ljekovita svojstva.



Opis biljke

Kopar je jednogodišnja biljka, koja može da naraste najviše do 150 cm. Listovi su tanki, zeleni, aromatični. Cvjetovi su žute boje, plod je sjeme smeđe boje.


Ljekovita svojstva

Kopar je veoma ljekovita biljka. Bogata je vitaminom C, vitaminom B6, vitaminom A, željezo, kalcij, cink, bakar, magnezij, mangan. Pomaže kod zdravstvenih problema nervoze, napetosti, čisti tijelo od toksina, pojačava apetit, štiti nas od infekcija, upala, povoljno utiče na rad srca, bubrega.


Recepti

Kopar se može koristiti za spremanje svih kuhanih jela, čorbi, variva, tjestenine, salata. Uživajte u ljetnim danima, uz aromu kopra.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem