Badem

Badem

Badem je veoma hranjiv i ljekovit. Zbog vitamina i minerala je prisutan u ishrani i kozmetici. Mnogi ljudi nisu znali, da badem pripada porodici koštunjavog  voća. Veoma poznata poslastica se pravi od badema. To je marcipan koji nastaje od mljevenih badema.  Na našem podneblju možemo kupiti badem u listićima ili koštice badema. Badem je veoma dobar u sagorijevanju masnih naslaga, i korištenjem ovog voća, možete imati odličnu tjelesnu težinu.



Opis biljke

Badem raste kao drvo,  ima razvijene grane, zeleni list, cvijet je roze boje. Posle cvijeta se razvija plod, koji se krije u ljusci. Potrebno je razbiti ljusku da bi došli do ploda. Plod je smeđe boje, veoma je ukusan i zdrav.


Ljekovita svojstva

Badem je voće, koje je bogato vitaminom E, mineralima, mangana, magnezijum,  bakar, fosfor. Pomaže kod sprečavanja srčanog udara, pomaže kod gorušice, smanjuje napetost, nervozu, povećava koncentraciju i pamćenje, usporava starenje kože, koristi se za njegovanje kose, mnoge kreme su pravljene na bazi badema. A veoma je poznato bademovo ulje i njegove čudotvorne moći.


Recepti

Badem je veoma ukusan. Može se koristiti u spremanju slanih i slatkih jela, salata, veoma poznatog marcipana, kolača, voćnih koktela. Bademovo mlijeko je veoma ukusno pa ako do sada niste probali ovo veoma ukusno mlijeko, sada je pravo vrijeme za to.
Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem