Mrkva

Mrkva 

Mrkva je veoma zdrava i ukusna. Svako od nas može, da se hrani zdravo. Ali to je naš izbor. Da li želimo da budemo zdravi, veseli, vitki, zadovoljni sa sobom. Jer ako niste znali, na naše raspoloženje utiče, hrana koju unosimo u naš organizam. Ako iščupamo mrkvu u vrtu, i operemo je pa pojedemo. Bit ćemo puni energije, veseli, i spremni za mnoge izazove. Koje nam život donosi. Zato vratite  se u  prirodu. Jedite plodove koji su svugdje oko nas. I koji su izvor vitamina i minerala.





Opis biljke

Mrkva je biljka koja može da uspije svugdje. Nije puno zahtjevna, lako se uzgaja. Listovi su zeleni, korijen je narančaste boje. Sočan je, i veoma zdrav.


Ljekovita svojstva

Mrkva popravlja vid, sprečava srčani udar, pomaže kod astme, bronhitisa, infekcija, upala, prehlade, jača kosti. Bilo bi dobro da je svakodnevno jedu djeca u razvoju, jer će im dosta pomoći. Bogata je vitaminom C, vitaminom A, vitaminom K, vitaminom B6.


Recepti

Mrkva je veoma zdrava. Najbolje je jesti svježu. Možemo napraviti sok od mrkve, kolač, bilo bi dobro pojesti je prije ručka. A odlično se slaže sa svim vrstama mesa. Janjetinom, teletinom, piletinom. Čorbama, supama, kuhanim jelima. Jedite mrkvu, da bi ste bili zdravi i vitki.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem