Biber crni

Biber crni

Biber crni je veoma prisutan na našem podneblju, i na svim kontinentima. Postoje 4 vrste bibera. Bijeli, zeleni, crveni,crni.  Veoma je zdrav, ima ljutkast ukus i specifičan miris. Za biber su vezani  mnogi  mitovi. Mnogo je zdrav. Možemo ga kupiti u zrnu ili mljeveni biber. Zbog lijepe arome koristi se i za pravljenje parfema.




Opis biljke

Biber crni uspijeva samo u tropskim krajevima. Biber je biljka penjačica. Listovi su krupni, mesnati, zelene su boje. Cvijet je mali, bijele je boje. Plod je bobica. Bere se nezreo, suši se na suncu, pa tako postaje crn i tvrd.


Ljekovita svojstva 

Biber crni  je veoma ljekovit. Pojačava imunitet,  stimulativno djeluje na krvotok,  utiče na probavu, smanjuje napetost.


Recepti

Biber crni se koristi za spremanje svih slanih jela. Tokom pečenja teletine, ribe, piletine. U spremanju salata, variva, nakon kuhanja ako dodate mljeveni biber jelo će dobiti bolji ukus.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem