Celer
Celer
Celer je biljka, koja se može da uzgaja u našim vrtovima. I ako je ova biljka bogata historijom i mitovima, veoma je zdrava. Ako do sada je niste probali, krajnje je vrijeme da je probate.
Opis biljke
Celer je dvogodišnja biljka, bogata je zelenim listovima, korijen je okrugao, smeđe je boje. A kada ga ogulite bijele je boje. Koristi se u ishrani list i korijen. Celer je veoma aromatičan i ukusan.
Ljekovita svojstva
Celer je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima. Bogat je vitaminom K. Pomaže kod zdravstvenih problema rume, snižava krvni pritisak, astme, čisti organizam od toksina.
Recepti
Celer je veoma aromatična biljka, koja može da se koristi za spremanje raznih kuhanih jela, variva, čorbi. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa piletinom, ribom, govedinom, janjetinom. Jutarnji doručak možemo započeti sa voćnim sokom od naranče, jabuke i celera. To je veoma dobra voćni mix za uspješan radni dan.
Uživajte!
Celer je biljka, koja se može da uzgaja u našim vrtovima. I ako je ova biljka bogata historijom i mitovima, veoma je zdrava. Ako do sada je niste probali, krajnje je vrijeme da je probate.
Opis biljke
Celer je dvogodišnja biljka, bogata je zelenim listovima, korijen je okrugao, smeđe je boje. A kada ga ogulite bijele je boje. Koristi se u ishrani list i korijen. Celer je veoma aromatičan i ukusan.
Ljekovita svojstva
Celer je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima. Bogat je vitaminom K. Pomaže kod zdravstvenih problema rume, snižava krvni pritisak, astme, čisti organizam od toksina.
Recepti
Celer je veoma aromatična biljka, koja može da se koristi za spremanje raznih kuhanih jela, variva, čorbi. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa piletinom, ribom, govedinom, janjetinom. Jutarnji doručak možemo započeti sa voćnim sokom od naranče, jabuke i celera. To je veoma dobra voćni mix za uspješan radni dan.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar