Kafa

Kafa

Kafa nije samo napitak, koji popijemo i nastavimo sa aktivnostima. Kafa je način da pozovemo nekoga, da ga bolje upoznamo, da se ispričamo, odmorimo se. U kafi se uživa. Kafa je povod za razgovor. Kada nekoga pozovete na kafu, taj neko završi i na ručku kod Vas. Kafa kroz historiju zauzima veoma značajno mjesto. O kafi su otpjevane pjesme, i ako živimo u brzom vremenu, svako od nas sa zadovoljstvom ima vremena za jednu toplu kafu.







Opis biljke

Kafa raste u toplim tropskim krajevima. Kafa raste kao zimzeleno drvo, list je zelene boje, cvijet je bijele boje. Plod je bobica crvene je boje, zrno kafe je smeđe boje. Kafa ima lijepu aromu. 





Ljekovita svojstva

Kafa je veoma ljekovita. Bogata je sa  mineralima, proteinima, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor.  Kafa pomaže kod poboljšavanja koncentracije, ublažava glavobolju, podiže raspoloženje, podiže adrenalin, ako trebate ostati budni dugo u noć popijte kafu i nećete zaspati.





Recepti

Kafa je dragocjen topli napitak, od kojeg se mogu praviti poslastice, čokoladne torte u kombinaciji sa kafom su odličan desert. Uživajte u kafi bilo da je pijete sami ili u društvu, sa šećerom ili čokoladom, sa mlijekom ili bez mlijeka bitno je da je pijete.
Uživajte!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem