Bundeva

Bundeva

Bundeva je veoma ukusna i zdrava. Zbog svoga veoma lijepog ukusa, koristi se za spremanje raznih slatkih i slanih jela.  Zahvaljujući bundevi možete imati savršenu tjelesnu težinu. Zato jedite bundevu, bit ćete sretni i zadovoljni sa sobom.



Opis biljke

Bundeva je jednogodišnja biljka. List je zelene boje, cvijet je žute boje, plod se razvija iz cvijeta. Plod je okrugla velika bundeva, narančaste je boje, može da dostigne veliku težinu 500 kg, pa i više. U nekim zemljama se održavaju festivali i takmičenja, čija bundeva ima najviše kilograma. U bundevi se nalazi meso, koje je jestivo, narančaste je boje, sjeme je bijele boje.


Ljekovita svojstva

Bundeva je bogata vitaminom C, vitaminom E, vitaminom K, vitaminom B1, vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom B6, kalcij, željezo, folna kiseline, fosfor. Pomaže kod zdravstvenih problema bolesti žeulca, crijeva, gihta, mokraćnog mjehura, sagorijeva masne naslage, pomaže kod problematične kože, kose.


Recepti

Bundeva je veoma ukusna. Možemo napraviti kompot od bundeve, slatko od bundeve sa medom, skuhati bundevu, jabuku i krušku, pa ih pasirati i uživati u zdravoj voćnoj kaši. A možemo je dodati uz pečenu janjetinu, krompir salatu, napraviti krem čorbu od bundeve. Jedite bundevu jer brzo će proći jesen i zima zato iskoristite ovo vrijeme da što više jedete bundevu.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem