Rogač

Rogač

Rogač je biljka o kojoj se veoma malo zna. Neki ljudi nikada nisu ni čuli za ovu ljekovitu biljku. Rogač raste u tropskim krajevima. O ovoj biljci su pisani mnogi mitovi, legende,  poznata je još od pradavnih vremena. Na našem podneblju se ne može kupiti u svježem stanju.





Opis biljke

Rogač raste kao zimzelena biljka. Stablo je veoma razgranato, sa gustim lišćem. Stablo može da naraste i do 10 metara. Plod je mahuna. Zelene je boje,  kada je zrela tada je smeđe boje u unutrašnjosti mahune se nalaze sjemenke. Plodovi mogu ostati nekoliko godina na stablu i da budu upotrebljivi za ishranu.


Ljekovita svojstva

Rogač je veoma ljekovita mahuna, koja se koristi u ishrani.  Bogat je proteinima, ugljikohidratima, mastima, vitaminom C,vitaminom B2, vitaminom B3,vitaminom B, vitaminom D, vitaminom A, kalcij, fosfor, željezo,bakar, mangan, magnezij. Pomaže kod napetosti, nervoze, nesanice, pospješuje rad organa za varenje, smanjuje ubrzan rad srca. Ali se ne preporučuje da se konzumira tokom trudnoće i dojenja.


Recepti

Rogač ima veoma sladak ukus, pomalo podsjeća i na kakao. Ova biljka je jedno vrijeme bila gotovo zaboravljena ali se izborila da ponovo bude aktuelna u poslasticama. Možemo napraviti kolač sa rogačom, skuhati ga sa mlijekom. Najbolje ga jesti svježeg, pomalo ga grickati kao zdravi slatkiš. Jedite rogač svaki dan i bit ćete zdravi.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem