Trnjina ili divlja šljiva

Trnjina ili divlja šljiva

Šuma je izvor hrane. Samo treba poznavati biljke i sigurno nećete ostati gladni. Jer u šumi i na livadama se nalazi mnogo hranjivih biljki za koje možda nismo ni znali da postoje. Trnjina je divlja voćka, koja je još poznata u narodu kao divlja šljiva. Trnjina raste u šumi, na sunčanim mjestima. Ne raste u gustim šumama, niti voli da je okovana velikim stablima. Često se nalazi u rijetkoj šumi i na livadama.




Opis biljke

Trnjina ili divlja šljiva je razgranati grm koji raste u šumama ili na livadama. Počinje da cvijeta u proljeće. Cvijetovi su jako sitni. Bijele su boje. I svaki cvijet ima pet latica. Na svakoj grani se nalaze veliki trnovi. Početkom jeseni sazrijevaju plodovi, to su okrugle bobice plave boje, pune soka, tvrde su. Veoma su kiselkaste, zbog toga su i zdrave.



Ljekovita svojstva


Trnjina ili divlja šljiva je veoma ljekovita. Kod ove biljke koriste se cvjetovi i plod, za spremanje čaja. Male bijele cvijetove treba brati u proljeće i sušiti ih da bi smo mogli posle da ih koristimo kao lijek za razna oboljenja. Čaj od cvijeta poboljšava izlučivanje mokraće, jača probavni sustav, smiruje kašalj.Plod pomaže kod organa za varenje, smanjuje napetost, nervozu,nesanicu...



Recepti

Trnjina ili divlja šljiva je veoma zahvalna voćka. Od koje se mogu praviti razni džemovi, sokovi, kompoti. Ovo voće raste u šumi, zbog toga je jako zdravo. Bilo da ga jedete odmah posle branja ili da pravite od njega razne poslastice nećete pogriješiti, jer ovo voće je veoma dragocjeno i ono što je najvažnije veoma je zdravo.

Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem