Trešnja

Trešnja

Nekada nismo ni svjesni kada prolazimo kroz voćnjake, da prolazimo ispod krošanja ljekovitih plodova, koji nam mogu život spasiti od raznih bolesti. Tako sam sigurna da mnogo toga o trešnji niste znali? Svi znamo da je slatka i ukusna,  jako malo znamo o njenim čudotvornim ljekovitim svojstvima. Ovo je voćka koju treba cijeniti i obavezno je imati u svome dvorištu.




Opis biljke

Trešnja je drvo koje se sadi u voćnjacima, radi postizanja velikog roda, i prodaje plodova. Ona može da naraste i do 15 metara. Ima razvijene grane, u proljeće cvijeta. Cvijet je bijele boje, ima pet latica. Postoje mnoge sorte trešanja. Neke rađaju ranije, neke kasnije. Listovi su dugi, ovalni. Plod trešnje je crvene boje, veoma je sladak, krupan, u sebi ima jednu košticu, veoma je sočan. Zbog lijepog ukusa često  je na meti pticama koje vole da ove plodove nose svojim mladima. Trešnju treba mnogo jesti jer je veoma zdrava, rađa samo jednom u godini i kada rodi tada treba pojesti svaki njen plod.


Ljekovita svojstva

Trešnja pomaže kod reumatizma, oboljenja srca, bubrega, poboljšava izlučivanje mokraće, poremećaja krvotoka, smanjuje napetost, depresiju, smanjuje nagomilavanje masnih naslaga,migrene, pročišćava krv...


Recepti

Trešnju je najbolje jesti svježu. Tada ona daje svoj maksimalni ljekoviti doprinos našem organizmu. Ali ako imamo velike količine trešnje, onda je možemo iskoristit na razne načine. Možemo napraviti džem, sok, slatko od trešanja, sladoled od trešanja, voćni jogurt sa trešnjama,kompot, možemo ih i zalediti pa da se u zimskim danima  sjećamo vrelog ljeta dok uživamo u poslasticama od trešanja. Jer trešnja je voće koje podsjeća na ljetne lepršave dane koji tako brzo prođu, kao i cvijet od trešnje.


  Uživajte! 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem