Malina

Malina

Malina je ljetna poslastica. Malina je veoma dragocjena voćka. Veoma je zdrava, ukusna i omiljena je među svim generacijama. Dobro bi bilo da je u što većoj količini jedu djeca u razvoju, i starije osobe. Malinu je najbolje jesti tokom cijele godine, zbog njenih ljekovitih svojstava.




Opis biljke

Malina je višegodišnja biljka, raste kao grm. Stablo joj je okovano bodljama, ima duge petiljke na kojima se nalaze listovi. Cvijet joj je bijele boje. Plod je crvene boje, na sebi ima male dlačice. Veoma je ukusan, sladak i sočan.



Ljekovita svojstva

Listovi maline se bere, pa se od njih sprema čaj koji je jako dobar u liječenju kašlja,astme. Malina pomaže kod srčanih bolesti,  ojačava imunitet,, povećava apetit. Bogata je vitaminima A i C, tanin,  šećer, pektin.



Recepti

Malinu je najbolje jesti svježu, kao i svaku drugu voćku. A od nje se mogu praviti razne poslastice, pekmez, džem, sok, kompot, sladoled, voćni jogurt i još mnogo lijepih slatkih delicija. Ako imate veliku količinu malina najbolje ih je zalediti pa ih tokom cijele godine konzumirati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem