Naranča

Naranča 

Naranča je voćka koja posjeduje veliku količinu vitamina C. Zato je dobro je jesti tokom cijele godine, ponajviše u zimskim danima. Kada je organizmu prijeko potreban unos vitamina C. Najbolje je dan započeti sa čašom svježe cijeđenog soka od naranče i odmah ćete se osjećati bolje, šećer koji se nalazi u soku popravit će Vam raspoloženje. I bit ćete spremni za nove radne pobjede, sve će vam biti drugačije i ljepše. Kako se hranimo tako se i osjećamo. Jer ako se hranimo zdravo, i mat ćemo više volje,elana,snage, misli će nam biti pozitivne i bit ćemo sretni i zdravi. 





Opis biljke

Naranča raste u toplim krajevima. Ona raste kao drvo. Njeni listovi su jajasti. Njen list kada ga dotaknete ostavit će na vašim prstima prijatan miris. Ovo je veoma aromatična biljka. Njen cvijet je bijele boje, ima veoma prijatan miris. Njen cvijet se koristi za pravljenje parfema, krema, ulja... Plod se razvija posle cvijeta, prvo bude mala zelena bobica, vremenom raste, dok ne postigne veličinu jabuke, kada sazrije ima prelijepu narandžastu boju. Plod ima mesnatu koru, veoma je sočan, i u njemu se nalaze koštice.



Ljekovita svojstva

Naranča je veoma ljekovita. Jako je ukusna, pa njeno konzumiranje predstavlja zadovoljstvo i veoma je omiljeno voće svima. Pomaže kod popravljanja krvne slike, pomaže kod problema sa varenjem, alergija,astma, nervoza,napetosti,depresije,srčane bolesti, upale vena, protiv zgrušavanja krvi, nesvjestice. Bogata je vitaminom C,vitaminom A, vitaminomE,vitaminom B1 i B2, kalcijum, kalijum, gvožđe, bjelančevine.


Recepti

Naranču je najbolje jesti svježu. Možete je iscijediti i piti sok ili je isjeckati na kockice pa uživati u njoj. Odlična je za pravljenje slatka od naranče, đema, soka, sladoleda, voćnih salata, voćnih kupova,svaka čokoladna poslastica sa dodatkom naranče dobija sasvim drugu notu ukusa. Zato uživajte na bilo koji način u naranči.


Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem