Banana

Banana

Banana je zastupljena na svim kontinentima, i ako uspijeva samo  u  tropskim predjelima. Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, ona se može jesti svugdje u svijetu. Veoma je hranjiva, ukusna i to je jedino voće koje je apsolutno svugdje zastupljeno, ali sa punim pravom na to jer je ona tropska kraljica.





Opis biljke

Banana je biljka koja može da naraste i  do 15 metara, a i više. Banana ima veoma velike liske. Plodovi banane se beru zeleni, a mi jedemo žute plodove. Plod banane je žute boje. Kora  od banane je veoma korisna u ljetnim danima kada nas napadaju komarci dovoljno je da se namažemo sa unutrašnjom stranom kore od banane i komarci nas neće ujedati. Unutrašnjost banane je svjetlo žute boje, sa crnim sjemenkama.Ima prijatan miris i ukus.





Ljekovita svojstva

Banana je veoma ljekovita i pomaže kod  pravilnog rada organa za varenje,nervoze,napetosti,depresije, usporava starenje, povećava koncentraciju,pamćenje, izbacuje otrove iz našeg organizma. Bogata je vitaminom B6, vitaminom C.



Recepti

Banana je veoma ukusna voćka, koju je najbolje jesti svježu. Ona se stavlja u razne kolače, voćne salate, kupove, najbolje je pojesti prije ručka. U bilo kojem obliku uživajte u banani i bit ćete zdravi.

Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem