Breskva

Breskva

Miris ljeta ne može da prođe bez mirisa breskve. Ovo voće je po svemu sudeći vodeći lider među voćem. Plodovi su dragocjeni, jako su sočni i imaju dosta hranjivih materija, najbolje je uzimati za vrijeme doručka, ili prije ručka.





Opis biljke

Breskva je višegodišnja biljka, njene sadnice se kupuju radi uzgoja i prodaje plodova. Breskva može da naraste i do 3 metra. Ima razvijene grane, listovi su dugi, cvjetovi su roze boje, plod je veoma krupan, sočan, u sebi ima veliku košticu.



Ljekovita svojstva

Breskva pomaže kod raznih oboljenja. Pomaže kod napetosti, nervoze, smanjuje stres, otvara apetit, umanjuje krvni pritisak, astma, bolesti srca i krvnih sudova, reumatizma. Bogata je vitaminom C, B2, keroteninom, kalijumom. Zbog izuzetnog mirisa ona se koristi za pravljenje, šampona, sapuna, omekšivača, mirisnih svijeća, krema za tijelo, parfema.


Recepti

Breskva je zahvalna voćka, koja ne traži nikakav specijalan tretman oko spremanja. Samo je potrebno izvaditi košticu. Najbolje je jesti odmah posle branja,  možete praviti sok od breskve, džem, kompot, sladoled od breskve, voćni jogurt, ako  imate veću količinu može se zalediti, jer je zdravo je konzumirati tokom cijele godine.


Uživajte

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem