Kajsija

Kajsija

Kajsija je kao mlađa sestra od breskve. Pomalo su slične,  pomalo različite. Breskva je veća, kajsija je manja. Ona je veoma ukusna voćka koja zrije u ljeto. Ljetni doručak je nezamisljiv bez kajsije. 





Opis biljke

Kajsija raste kao drvo, počinje da cvijeta u proljeće, cvijet je roze boje. Plod je svijetlo narandžaste boje. Jako je ukusan. U plodu se nalazi velika koštica. Kajsija je veoma mesnata,sočna, ukusna, slatka, veoma je omiljena među svim uzrastima.


Ljekovita svojstva

Kajsija je veoma zdrava voćka, koju bi trebalo jesti tokom cijele godine. Ona je bogata vitaminom B kompleksa, vitamin C, gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, mineralne soli. Kajsija pomaže kod napetosti, iscrpljenosti,hroničnog umora, srčanih bolesti.


Recepti

Kajsija je veoma zdrava i najbolje bi je bilo jesti tokom jutra. Od nje se mogu spremati džemovi,  slatko od kajsije, sok, sladoled, voćna salata, kompot, bilo bi je dobro zalediti pa je konzumirati tokom cijele godine,jer je veoma zdrava.


Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem