Jagoda
Jagoda
Jagode je veoma zastupljena u našoj ishrani. Ona se koristi za uzgoj u vrtovima, jer daje velike količine roda, nije puno zahtjevna za uzgoj. Lako ju je uzgojiti i najbolje je jesti odmah nakon branja.
Opis biljke
Jagoda je višegodišnja biljka. Ima krupne listove. Počinje da cvijeta u proljeće, cvijet je bijele boje, ima pet latica. Plod je crvene boje, mnogo je krupniji od šumske jagode, na sebi ima male sjemenke. Plod je veoma sočan i ukusan.
Ljekovita svojstva
Jagoda je veoma ljekovita voćka. Ona u sebi sadrži mnoga ljekovita svojstva, koja su potrebna našem organizmu da bi sačuvali zdravlje. Pomaže kod astme, reumatizma, nervoze, nesanice. Bogata je vitaminom C, vitaminom A.
Recepti
Jagoda je veoma lijepa, pa je omiljena u ishrani, ima veoma prijatan ukus i miris. Najbolje je jesti svježu, ali se mogu praviti džemovi, sokovi, sladoledi, voćne salate, voćni jogurt, i još mnoge poslastice. Pustite sebi na volju i probajte razne kombinacije sa jagodom i sigurno nećete pogriješiti.
Uživajte!
Jagode je veoma zastupljena u našoj ishrani. Ona se koristi za uzgoj u vrtovima, jer daje velike količine roda, nije puno zahtjevna za uzgoj. Lako ju je uzgojiti i najbolje je jesti odmah nakon branja.
Opis biljke
Jagoda je višegodišnja biljka. Ima krupne listove. Počinje da cvijeta u proljeće, cvijet je bijele boje, ima pet latica. Plod je crvene boje, mnogo je krupniji od šumske jagode, na sebi ima male sjemenke. Plod je veoma sočan i ukusan.
Ljekovita svojstva
Jagoda je veoma ljekovita voćka. Ona u sebi sadrži mnoga ljekovita svojstva, koja su potrebna našem organizmu da bi sačuvali zdravlje. Pomaže kod astme, reumatizma, nervoze, nesanice. Bogata je vitaminom C, vitaminom A.
Recepti
Jagoda je veoma lijepa, pa je omiljena u ishrani, ima veoma prijatan ukus i miris. Najbolje je jesti svježu, ali se mogu praviti džemovi, sokovi, sladoledi, voćne salate, voćni jogurt, i još mnoge poslastice. Pustite sebi na volju i probajte razne kombinacije sa jagodom i sigurno nećete pogriješiti.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar