Divlja jagoda

Divlja jagoda ili šumska jagoda

Divlja jagoda ili šumska jagoda raste u šumama, livadama. Zbog njenog prirodnog staništa ona posjeduje veoma ljekovita svojstva, jer raste i razvija se u ne zagađenom sredini. Okružena je visokim stablima, koja je štite od velike količine padavina,  nije izložena direktnoj  sunčevoj energiji. Već kroz krošnje stabala, dobija dovoljnu količinu sunca i kiše za svoj rast. Zbog svih ovih prirodnih okolnosti  ova biljka zaslužuje posebno mjesto u zdravoj ishrani.


Opis biljke

Divlja jagoda ili šumska jagoda je višegodišnja biljka, visoka je svega 15 do 20 cm. Njeni listovi su veoma gusti, i najčešće na jednoj grančici se nalaze tri lista. Njen behar je bijele boje,cvijet jagode ima pet latica i veoma je sitan, i počinje da cvijeta već u martu mjesecu,  sve opet zavisi od mjesta gdje raste. Ako govorimo o planinskim predjelima, gdje se snijeg dugo zadržava ona cvijeta dosta kasnije. Plodovi počinju da sazrijevaju već u junu mjesecu,  opet sve zavisi od mjesta na kojem raste.  Ako su u pitanju neki planinski predjeli plod kasnije zrije. Plod je crvene boje. Ima veoma prijatan miris, dosta je mekan, pa se mora pažljivo skupljati, sočan je, i veoma je ukusan.Plodovi ove dragocjene biljke su izuzetno sitni.

Ljekovita svojstva

Kod divlje jagode ljekoviti su listovi i plodovi. Listove treba brati u početkom aprila mjeseca. Potrebno ih je dobro osušiti na nekom tamnom i prozračnom mjestu. Listovi divlje jagode se koriste za liječenje bolesti jetre, reumatizma, nervoze, pomaže kod izlučivanja mokraće,zapaljenja pluća...šumske jagode su bogate vitaminom C, organske kiseline, voćna kiseline, šećer. 



Recepti

Divlje jagode se mogu konzumirati odmah nakon branja, tako ih je najbolje unositi u organizam, jer tada imaju najbolja ljekovita svojstva. Njihov miris i ukus su savršeni tako da im nije potreban nikakav dodatak.  Veoma su sočne, moj savjet je ako ste već nabrali  veliku količinu jagoda i ne možete ih pojesti onda ih iskoristite da ne bi propale. Napravite slatko od divljih jagoda koji će biti odlična poslastica ili dodatak nekom kolaču,  možete napraviti sok ili ih zalediti pa se u zimskim danima počastiti ukusnim plodovima ove divne biljke koja od nas ne zahtjeva nikakvu pažnju, daje nam tako mnogo.




Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem