Drijenjak

Drijenjak

Drijenjak je samoniklo drvo, koje raste u šumama. Niskog je rasta. Ima mnoga ljekovita svojstva. Njegov plod je dragocjen. Drijenjak prvi u šumi cvijeta, pa tek posle cvijeta raste list,  zadnji zrije, u jesenske dane.



Opis biljke

Drijenjak je višegodišnji grm. Koji sam niče po šumama i livadama pored šume. Počinje da cvijeta u rano proljeće, zajedno sa prvim vijesnicima proljeća visibaba, šafran, tada cvjetaju mali žuti cvjetići to je drijenkov behar, posle behara se razvijaju listovi, pa tek onda plod. Plod zrije u jesen, crvene je boje, u sebi ima košticu, veoma je kisao i sočan.


Ljekovita svojstva

Drijenjak je kralj među šumskim voćkama. Mnogo je zdrav. Djeci koja su u razvoju treba im davati da jedu što veću količinu ovog čudotvornog šumskog voća. Usporava starenje, zateže kožu.  Pomaže kod svih oboljenja, reumatizma, nervoze, depresije, nesanica, alergija, stomačnih problema, popravlja krvnu sliku.



Recepti

Od drijenka se mogu praviti džemovi, sokovi, najbolje ga jesti odmah posle branja, jer tada ne gubi nikakva ljekovita svojstva,  kada se skuha opet u sebi ima veliku količinu ljekovitih svojstava.


Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem