Divlja ruža ili šipak

Divlja ruža ili šipak

Divlja ruža ili šipak raste u šumama ili na livadama. Jako je lijepa biljka, koja ima mnoga ljekovita svojstva. Ona je ukras livadama u maju mjesecu. Kada se okiti bijelim cvjetovima. Dobar je saveznik u borbi protiv prehlade. U jesenim danima  zrije njen plod šipak. Tada je okićena bogatim crvenim plodovima šipka, koji su okovani trnjem kao i njen cvijet u maju. Zbog velikog prisustva trnja, pomalo je teško brati ovaj ljekoviti plod.





Opis biljke

Divlja ruža ili šipak raste kao grm, ponekad zna da raste kao manje drvo i do 2,5 metara. Stablo je  vitko, na njemu se nalazi trnje, listovi su krupni,  ispod listova se nalazi malo trnje. Na jednoj grančici se nalazi pet listova. Biljka počinje da lista u martu mjesecu, cvjetanje počinje u maju mjesecu. Cvijet se sastoji od pet latica, cvjetovi su bijele boje.Na jednom stablu može biti veliki broj cvijetova. Kada cvijet prođe, počinje da rast i da se razvija plod, odnosno šipak. Koji početkom jeseni zrije i postaje crven i mekan.Šipak je crvene boje, kada je zreo veoma je mekan, u njemu se nalazi mnogo malih sjemenki  i dlačica.



Ljekovita svojstva 

Divlja ruža nakon svog cvjetanja, tokom ljetnih dana počinje da se razvija plod ruže, to je šipak. Koji zrije u jesen. Šipak je veoma bogat vitaminom C, organske kiseline, šećer. Šipak se bere i suši na tamnom i prozračnom mjestu. Čaj od šipka pomaže kod prehlade, povećava apetit, pročišćava krv, pomaže kod reumatizma, smanjuje stres, poboljšava cirkulaciju, jača organizam, podiže imunitet.




Recepti

Šipak je veoma efikasan plod. Od kojeg se mogu napraviti razne poslastice. I ako je pomalo zahtjevan, vrijedi se potruditi. Jer na kraju kada prođe sva muka oko kuhanja i spremanja mi u kući imamo  zdrav i ukusan džem ili neku drugu poslasticu koju možemo da iskoristimo u razne pite i kolače.
Šipak je veoma dobar za spremanje raznih sirupa, sokova, slatka od šipka, kompota...

Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem