Kokos

Kokos

Kada pomislimo na daleke tropske destinacije, pješčane plaže, plavo čisto more, u ovaj opis se definitivno uklapa kokosovo mlijeko, da bi uživanje bilo potpuno. Kokos nas podsjeća na ljeto, i zato je dobro u jesenskim danima popiti čašu kokosovog mlijeka, da bi pobjegli iz tmurnih, kišnovitih jesenskih dana.




Opis biljke

Kokos je biljka, koja potiče iz porodica palmi. Raste u tropskim krajevima. Stablo je izuzetno visoko, posle sedam godina, palma rađa prvi plod kokosov orah. Kokosov orah ima veoma tvrdu ljusku. Smeđe je boje.Kada ga razbijete unutra ćete naći kokosov sok koji ima veoma lijep, prijatan miris i ukus. Unutrašnjost kokosa je bijela.




Ljekovita svojstva

Kokos je veoma ljekovit. Pomaže kod upale pluća, astme, pomaže u radu štitne žlijezde, bolesti jetre, zdrav je za srce,snižava kolesterola, pojačava apetit, sprečava razne infekcije. Veoma je koristan i za kožu zbog ljekovitih svojstava, pa zato mnoge kreme sadrže neke njegova ljekovita svojstva, ili su baš pravljene na bazi kokosa.



Recepti

Kokos je veoma zdrav i ukusan. Koristi se u ishrani,  ponajviše u pravljenju raznih kolača, čokoladnih bombona sa kokosom, sladoleda. Kod nas se može kupiti kokosov orah, ali i prerađevine kao što su kokosovo brašno, mlijeko. U bilo kojem obliku da ga jedete to je veoma korisno za Vaše zdravlje.
Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem