Dinja

Dinja

Dinja je voćka koja zrije u ljeto. Veoma je bitna našem organizmu, ali i našoj koži, jer posjeduje mnoga ljekovita svojstva. Dinja je ljetna poslastica. Kada naiđe toplotni val, tijelo je slabo, nastupi dehidracija u tom trenutku dinja će nas vrlo brzo vratiti u formu.
 Zato jedite dinju, jer svaka voćka rađa u određeno doba godine, sve ima svoj razlog. Dinja rađa ljeti jer tada nam je najpotrebnija. Priroda je blagonaklona nama a mi to trebamo poštovati i jesti ono što nam koje godišnje doba donosi. Jer bilo bi bespotrebno jesti dinju zimi jer tada nam nije potrebna, kao što nam je potreban limun.




Opis biljke

Dinja je jednogodišnja zeljasta biljka.  Stablo je dugo i puže po zemlji. Cvijetovi su jednopolni. Plod je pun soka, sladak je, ukusan je, ima dosta koštica. 


Ljekovita svojstva

Dinja je veoma ljekovita voćka. Pomaže kod organa za varenje, astme, pojačava apetit. Dobro bi bilo prije odlaska na plažu pojesti dinju, jer će nas ona štiti od neželjenog zračenja. Bogata je vitaminom C,  bjelančevina, masti, mineralne materije, cinka.



Recepti

Nezamisliv je ljetni doručak bez dinje, može se koristiti i u slatka i u slana jela. U svakom slučaju je najbolje jesti svježu, možemo napraviti sok, voćnu salatu, voćni kup ili sladoled.

Uživajte!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem