Ribiz crni
Ribiz crni
Ribiz crni je veoma ukusno, sočno bobičasto voće. Jako je koristan za naše zdravlje, preporučuje se osobama koje imaju problem sa krvnom slikom.
Opis biljke
Crni ribiz raste kao prut, može da naraste i do 2 metra. Listovi su tanki i dlakavi. Cvjetovi su sakupljeni u grozdove. Kada zrije bobica je crna i sočna.
Ljekovita svojstva
Crni ribiz je veoma zdravo bobičasto voće. Bogato je vitaminom C, jabučne i limunske kiseline, tanina. Pomaže kod reumatizma, kod želučanih problema, pomaže kod iskašljavanja, preporučuje se da se koristi kod upale pluća.
Recepti
Crni ribiz je veoma dobra voćka sa kojom se mogu praviti razne kombinacije. Možemo ga zalediti i jesti ga u hladnim zimskim danima. Također možemo napraviti džem ili sok, ili ga jesti odmah posle branja. Bitno je samo da ga unosimo u organizam, nije bitno na koji način, dali kuhan ili svjež bitno je da ga jedemo.
Uživajte!
Ribiz crni je veoma ukusno, sočno bobičasto voće. Jako je koristan za naše zdravlje, preporučuje se osobama koje imaju problem sa krvnom slikom.
Opis biljke
Crni ribiz raste kao prut, može da naraste i do 2 metra. Listovi su tanki i dlakavi. Cvjetovi su sakupljeni u grozdove. Kada zrije bobica je crna i sočna.
Ljekovita svojstva
Crni ribiz je veoma zdravo bobičasto voće. Bogato je vitaminom C, jabučne i limunske kiseline, tanina. Pomaže kod reumatizma, kod želučanih problema, pomaže kod iskašljavanja, preporučuje se da se koristi kod upale pluća.
Recepti
Crni ribiz je veoma dobra voćka sa kojom se mogu praviti razne kombinacije. Možemo ga zalediti i jesti ga u hladnim zimskim danima. Također možemo napraviti džem ili sok, ili ga jesti odmah posle branja. Bitno je samo da ga unosimo u organizam, nije bitno na koji način, dali kuhan ili svjež bitno je da ga jedemo.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar