Limun

Limun

Limun je voće koje ima posebno mjesto u našoj ishrani. Bogat je vitaminom C, i zaštitni je znak kada krene vrijeme prehlada i viroza. Veoma je ljekovit. U ljetnim danima je najbolje osvježenje, u zimskim danima nam pomaže da što prije ozdravimo. Također je neizostavni dodatak salatama, kolačima, i čaju. 




Opis biljke

Limun raste u toplim krajevima. Može da naraste i do deset metara. Listovi su mu aromatični. Imaju lijep miris kada berete limunove uvijek vam u sjećanju ostane miris njegovih listova. Koji kao da skrivaju plod od nas. Limunov cvijet je bijele boje, unutrašnjost cvijeta je ružičasta boje. Cvijet ima veoma lijep miris, i veoma je krhak, lako opada, pa morate biti pažljivi ako želite da posle cvijeta Vam raste mali  plod, koji vremenom požuti. Plod je žute boje, sočan je, u sebi ima koštice.


Ljekovita svojstva

Limun je lijek za sva oboljenja. Danima se može govoriti o ljekovitim svojstvima, ali bolje je što prije ga unositi u organizam, nego ga hvaliti. Limun pomaže kod srčanih oboljenja, reumatizma, nervoze, nesanice, smanjuje unutrašnju temperaturu, bubrega, gihta, alergija, astme. Bogat je vitaminom C, fosforna kiselina, etarsko ulje, hespiridin, kalcijum, kalijum.


Recepti

Limun je najbolje piti kao sok, takozvana limunada, jer tada unosimo sve ljekovite supstance u naše tijelo,  da nijednu pri tome ljekovitu supstancu nismo uništili kuhanjem ili nekim drugim vidom spremanja. Dobro ga je stavljati u salate, sladoled od limuna, skuhati slatko od limuna pa ga posluživati uz kolače,  torta od limuna je nešto što bi svako trebao probati.

Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem