Smokva
Smokva
Smokva je veoma zdrava voćka. Ona zrije u ljeto. Veoma je ukusna i slatka. Postoje različit vrste smokvi. Može se konzumirati svježa ili je predhodno osušiti pa je koristi takvu suhu. U bilo kojem obliku da je koristimo, ona će povoljno djelovati na naš organizam i poboljšati će naše zdravstveno stanje.
Opis biljke
Smokva raste kao nisko drvo. Ima razgranate krošnje, listovi su joj krupni, kada uberete list na stablu će se pojaviti sok, koji lijepo miriše, vaši prsti će postati ljepljivi. Plod zrije u ljeto, kruškastog je oblika, zelene je boje, unutra je crvene boje, sa dosta sjemenki. Plod je veoma sladak,mekan i ukusan.
Ljekovita svojstva
Smokva je veoma ljekovita. Pomaže kod jačanja imuniteta, pojačava apetit, pomaže kod srčanih oboljenja, depresije, smanjuje stres. Bogata je vitaminom A, vitaminom E, vitaminom K.
Recepti
Smokvu je najbolje jesti svježu. Ako je zimski period tada je jesti suhu. Tako da tokom cijele godine ona bude u našem jelovniku, jer je veoma zdrava i korisna našem organizmu. Od smokve se mogu praviti razne poslastice. Džem od smokava veoma se dobro slaže sa svakim kolačem, a možemo praviti i kompot.
Uživajte!
Smokva je veoma zdrava voćka. Ona zrije u ljeto. Veoma je ukusna i slatka. Postoje različit vrste smokvi. Može se konzumirati svježa ili je predhodno osušiti pa je koristi takvu suhu. U bilo kojem obliku da je koristimo, ona će povoljno djelovati na naš organizam i poboljšati će naše zdravstveno stanje.
Opis biljke
Smokva raste kao nisko drvo. Ima razgranate krošnje, listovi su joj krupni, kada uberete list na stablu će se pojaviti sok, koji lijepo miriše, vaši prsti će postati ljepljivi. Plod zrije u ljeto, kruškastog je oblika, zelene je boje, unutra je crvene boje, sa dosta sjemenki. Plod je veoma sladak,mekan i ukusan.
Ljekovita svojstva
Smokva je veoma ljekovita. Pomaže kod jačanja imuniteta, pojačava apetit, pomaže kod srčanih oboljenja, depresije, smanjuje stres. Bogata je vitaminom A, vitaminom E, vitaminom K.
Recepti
Smokvu je najbolje jesti svježu. Ako je zimski period tada je jesti suhu. Tako da tokom cijele godine ona bude u našem jelovniku, jer je veoma zdrava i korisna našem organizmu. Od smokve se mogu praviti razne poslastice. Džem od smokava veoma se dobro slaže sa svakim kolačem, a možemo praviti i kompot.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar