Crvena rotkvica

Rotkvica

U proljeće se sadi rotkvica. A početkom toplih ljetnih dana, uživa se u rotkvici sa mladim lukom, zelenom salatom.Ova mala rotkvica je veoma zdrava, ukusna, i veoma je potrebna našem organizmu, zbog svojih ljekovitih svojstava.





Opis biljke

Crvena rotkvica uspijeva i u našim vrtovima. Sadi se u proljeće. Kada naraste listovi su joj zelene boje, korijen je okrugao, crvene je boje, unutrašnjost je bijele boje. Sočna je, mesnata, i pomalo ljuta.


Ljekovita svojstva

Rotkvica je bogata vitaminom C. Pomaže kod napetosti, čisti organizam od toksina, smanjuje rizik od srčanog udara, jača imunitet, smiruje kašalj.


Recepti

Crvena rotkvica se može koristiti u svim salatama, sa povrćem, mesom, sirom, kajmakom, gljivama, krastavcem, paradajzom, paprikom, mladim lukom, kuhanim jajima. Uživajte spremajući salate sa rotkvicom.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Med od metvice

Ćurta