Riža

Riža

Postoje mnoge biljke, koje rastu isključivo na jednom dijelu svijeta. I nemoguće ih je uzgojiti, na nekom drugom mjestu. Jer tamo gdje rastu odgovara im klima, i one daju puni rod. Biljka riža i ako ne raste na našem podneblju, veoma je prisutna u našoj svakodnevnoj pripremi hrane.  Može se lako kupiti. Zbog svojih ljekovitih i hranjivih svojstava, rasprostranjena je na svim kontinentima.




Opis biljke

Riža raste u krajevima, gdje vlada toplija klima. Plod je zrno, bijele boje. Može biti okruglo ili duguljasto.


Ljekovita svojstva

Riža je bogata vitaminom C, vitaminom A, vitaminom D, vitaminom B6,  kalciju, magnezij. Riža pomaže kod smanjivanja krvnog tlaka, nervoze, napetosti, nesanice.


Recepti

Riža je prisutna u spremanju slanih i slatkih jela. U slanim jelima nezaobilazna je u sarmi, punjenoj papriki, suši. Odlično se slaže sa ukusima svih vrsta mesa ribe, piletine, teletine, ovčetine. A možete napraviti savršeni desert puding od riže.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem