Bamija

Bamija

Kada ljeto dođe, tada imamo veliki izbor voća i povrća. I svako se može hraniti zdravo. Bamija je veoma zdrava, ukusna i lako se sprema. Najbolje je konzumirati svježu. U svježem stanju se može naći samo ljeti. Dok zimi je možemo jesti sušenu. Lako se uzgaja, i veoma je korisna za naše zdravlje.




Opis biljke

Bamija raste na zelenoj stabljiki. Listovi su zelene boje, cvijet je svjetlo žute boje. Iz cvijeta se razvija plod. Bamija je zelene boje, duguljasta je, unutrašnjost je ispunjena sjemenkama.


Ljekovita svojstva

Bamija je veoma zdrava. Bogata je vitaminom C, 
vitaminom A,vitaminom B6. Bamija pomaže kod bolova u želucu, mučnine, jača apetit, čisti organizam od toksina.


Recepti

Bamija se može spremati kao glavno jelo sa crvenim, bijelim lukom, paprikom, paradajzom, mesom, teletinom, ovčetinom. Ili kao prilog glavnom jelu. U svakom obroku sa bamijom, činite veliku korist svome zdravlju. Jer koliko uložimo u zdravlje, toliko će nas služiti.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Med od metvice

Ljubičasta jabuka