Zlatni kivi

  Postoje mnoge sorte kivija. Neke su rasprostranjen i mogu da uspiju u svim predjelima, gdje je klima po malo mediteranska. To znači da noći i zime nisu mnogo hladne. Postoje sorte kivija, koje zahtijevaju maksimalnu posvećenost. Kao što je sibirski kivi, crveni kivi...



 Da li ste probali zlatni kivi?  Ako niste sada je pravo vrijeme da to učinite. Jer zima je godišnje doba, kada vladaju virusi, prehlada, gripa ako imate slab imunitet veoma ste podložni prehladama i svim vrstama upala i infekcija. Zato je kivi idealno voće za Vas. Da bi ste sačuvali svoje zdravlje u hladnim zimskim danima.  Pored već veoma poznatog zelenog kivija, koji je prekriven sitnim dlakicama na tržištu se pojavio zlatni kivi, koji nema dlakice na korici. Ako niste voljeli zeleni kivi zbog dlakica, sada nemate opravdanje da ne unosite ovo ljekovito i zdravo voće, jer zlatni kivi ima glatku koricu bez dlakica. Unutrašnjost ploda je žute boje. U sredini ploda se nalazi bijeli krug, također ima dosta crnih sjemenki. Zlatni kivi je mnogo slađi od zelenog kivija. Također se razlikuje i u cijeni od zelenog kivija. Malo je skuplji.



Kivi pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. Jača imunitet, štiti organizam od svih vrsta infekcija, virusa, smanjuje temperaturu, pomaže kod otežanog disanja, poboljšava probavu, povoljno djeluje na bolesti srca, smanjuje krvni pritisak. Povoljno djeluje na osobe koje imaju problema sa blažim oblikom depresije, nesanice, razdražljivosti.



Zlatni kivi možete konzumirati na razne načine. Da od njega spremate đem, sok, sladoled. Najbolje ga je jesti u svježem stanju. Kao dodatak žitaricama za doručak, djeci u obliku kašice, voćne salate, pa čak idealno ide uz slana jela, jer daje tu slatkastu notu. Možete praviti zdrave sokove od zlatnog kivija, imati ćete lijep sok, žute boje, zdrav i veoma ukusan. Prepustite se mašti na volju, pravite neke svoje nove recepte i slatka, slana jela sa zlatnim kivije.

Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem