Orah kao lijek

 Orah je odavnina veoma cijenjeno koštuničavo voće. Koje se uvijek vezalo za inteligenciju, jer plod oraha liči na mozak. Veoma je ukusan, zdrav i podiže nam energiju. Gotovo u svakom kolaču nalazi se orah i vrlo malo se zna, koliko je ljekovit i potreban našem organizmu.



Orah pripada porodici koštuničavog voća kao što je lješnjak, badem, kesten. Veoma lako se uzgaja. Stablo ima rasprostranjene grane, list je zelene boje, plod je skriven u okrugloj zelenoj ljusci, koja se otvori orah ispada iz nje i pada na tlo. Onda orah ima smjeđu ljusku. Kada razbijete tu ljusku, pronađite plod oraha, to je svijetlo smjeđa riječa, čija je unutrašnjost bijele boje. Plod je vrlo ukusan i ljekovit. Plod oraha sazrijevanja u jesenskim danima.



Orah je bogat sa proteinima, ugljikohidrata, zasićene masne kiseline, dijetalna vlakna, šećer, mononezazirane masne kiseline, polinezazirane masne kiseline, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B9, vitamin A, vitamin E, vitamin K, kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, kalij, natrijum, cink.



Orah pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. Ako imate problema sa nesanicom, potrebno je da navedete nekoliko komada oraha i on će vam pomoći da lakše utonete u san. Povećava koncentraciju, pa se često preporučuju djeci školskog uzrasta, tinejdžerima, studentima, povoljno djeluje na srce, nervni sistem, daje energiju pa se preporučuje pred naporne treninge, povoljno djeluje na pluća, štiti od dijabetesa, povoljno djeluje na opuštanje moždanih mišica, kože, kosu. Možete ga konzumirati kao zdrave grickalice umjesto čipsa i drugih nezdravih grickalica. Kao dodatak kolačima, tortama. Odlično se slaže uz salatu sa tunom.

Uživajte!





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem