Rimska brokula

 Brokula je veoma zdravo povrće, bogato vitaminima i mineralima.  Da li ste probali rimsku brokula? Ako niste do sada, sada je pravo vrijeme da probate neko novo sezonsko povrće.



Rimska brokula je nastala križanjem karfiojla i brokule. Veoma je zdrava, jer sadrži u sebi sva ljekovita svojstva brokule i karfijola. Počinje da se bere u jesen i prisutna je sve do proljeća na trpezama. Ima veoma neobičan i lijep izgled. Listovi su krupni,zeleni, plod se krije u listovima. Plod je jake zelene boje, veoma je dekorativan i primamljiv,  pa se često koristi u skupim restoranima. Brokula nije puno zahtjevno povrće, čak se može uzgajati i na našem području. 



Rimska brokula je bogata vitaminima i mineralima.  Veoma je ljekovita.  Preporučuje se da se što češće koristi u ishrani.  Jer povoljno djeluje na rad srca, smanjuje visok krvni tlak,  povoljno utječe na želudac... Osobe koje vode računa o svom izgledu i žele da imaju zavidnu liniju, zdravu kosu i nokte, rimska brokula im je dobar saveznik da budu zdravi i da budu zgodni.



Rimska brokula se sprema na isti način kao i obična brokula. Bitno je da je puno ne obrađujete termički da ne izgubi sve vitamine i minerale.  Možete pravit razne krem čorbice, zdrave napitke sa brokulom, zelenom jabukom, peršunom. Kao dodatak glavom jelu, uz umak, salate... Na bilo koji način da je koristite učinit ćete veliku korist Vašem zdravlju.  Zato htanite se zdravo da bi ste bili zdravi.

Uživajte!





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem