Crveni limun

 Postoje mnoge vrste voća i povrća, koje su nepoznate i bez razloga zanemarene i ako su mnogo ljekovite. Crveni limun je zapravo, crvena limeta ali u svijetu je poznatija kao crveni limun.



Crveni limun raste na stablu, koje je bogato zelenim lišćem i trnjem. Cvijet je svijetlo roze boje. Ima lijep miris. Iz cvijeta se razvija mali plod, koji ima crvenu boju. Crveni limun ima slatkast, kiselkast, blag ukus. Ukus soka crvenog limuna, podsjeća na sok od grejfruta.

Crveni limun je veoma ljekovit. Pomaže kod mnogih zdravstvenih oboljenja. Regulira razinu šećera u krvi, poboljšava metabolizam, povećava pamćenje, poboljšava rast, razvoj kose, noktiju. Povoljno djeluje na kožu, reum, srčanih oboljenja,  uništava štetni kolesterol, poboljšava vid, smanjuje nastanak depresije, pomaže razgradnju ugljikohidrati i povećava tonus mišica... Zabranjeno je konzumiranje crvenog limuna trudnicama i djeci mlađoj od 5 godina.


Crveni limun se koristi za spremanje đemova, sokova,kompota, limunada,koktela, želeja,  čajeva, voćnih salata... Vodite računa o svome zdravlju, jedite zdravo jer jedino ste Vi odgovorni za svoje dobro ili loše zdravlje.

Uživajte!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem