Frisee salata

 Postoje mnoge vrste salata, neke su veoma zastupljene a neke su rijetka pojava na našoj trpezi. Ja volim da pišem o voću, povrću, koje je manje poznato ali je mnogo zdravo i ukusno. Želim da Vam približim neke nove vrste salata, voća, povrća, začinskog bilja...Jer kada ih jednom probate, nastaviti će te da ih kupujete ili uzgajate, jer ljudi zbog neznanja ili straha da nije ukusno ne usuđuju se da probaju neke nove, nama nepoznate biljne vrste, jer do skora ih nije bilo na našem tržištu. 


Frisee salata je jednogodišnja biljna kultura. Veoma lako se uzgaja. Sadi se u rano proljeće, prispijeva početkom maja mjeseca. Listovi su zelene boje, reckavi na krajevima lista. Bogata je listovima, jedna salata je dovoljna za Vašu salatu jer je bogata listom. Lako se uzgaja, uz malo više rada i truda može uspjeti i na našem podneblju. Jer se klima dosta promijenila. Zime su dosta blage a ljetni topliji dani traju duže. Pa takva klima odgovara za uzgoj nekih drugačijih biljnih kultura pa čak i frisee salate.



Frisee salata je bogata vitaminima i mineralima. Mnogo je korisna za naše zdravlje.  Pomaže kod proljetnog umora, pospješuje izlučivanje žuči,  mokraće, poboljšava probavu, otvara apetit,  povoljno djeluje na na metabolizam...



Frisee salate ili kudrava endivija je malo skuplja salata od obične zelene salate. Možete je pronaći u bolje opremljenim radnjama.  Veoma je često prisutna u skupim restoranima.  Koristi se kao zdravi obrok uz fitness salate, odlično ide uz sve vrste mesa, povrća pa čak i voća.

Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem