Šparoge

 Da li ste nekada probali šparoge? Mnogi od Vas nisu nikad ni čuli za ovu vrlo zdravu, ukusnu samoniklu biljku. Koja ima mnoga ljekovita svojstva. Šparoga je vrlo cijenjena samonikla, najstarija biljka. Koju su prije bili samo kraljevi. Danas šparoge možemo kupiti svježe ili konzervirane.


Šparoga je višegodišnja biljka. Koja raste u zemljama, gdje vlada mediteranska klima. Postoje mnoge podvrste šparoga. Neke se koriste isključivo za liječenje nekih u ishrani. Stabiljka je zelene boje. Donji dio biljke je drvenast, tvrd, on se odlomi, gornji dio biljke koristi. Špicasta je i veoma ukusna. Postoje divlje šparoge, koje sami možete da berete. Mnogo su tanke ali i zdrave. Šparoge su mnogo skupe. Sezona im je u proljeće. 


Šparoge su bogate vitaminima i mineralima. Bogate su vitamin vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, kalcij, magnezij, željezo, masti, polinezasićene masne kiseline, natrij, kalij, ugljikohidrati, dijetna vlakna, šećer, bjelančevine. Pomažu kod bolesti srca, alergije, astme, pomaže kod probavnih tegoba, čisti organizam od toksina, pomaže kod hroničnog umora. Konzumiranjem šparogi možete izgubiti višak kilograma.


Šparoge možete koristiti za spremanje raznih jela. Krem čorbe, variva, peći ih za doručak sa jajima od prepelice ili kokošijim, uz meso, sir, ribu ...
Hranite se zdravo, uživajte u zdravoj hrani, mislite na svoje zdravlje. 
Uživajte!






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem